Всички тези десетилетия, в които миналият политически елит в Скопие се опитваше да ни раздели, не са ни повлияли и ние, гражданите на България, сме запазили искрено и приятелско отношение към гражданите на Македония. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” социологът Първан Симеонов от „Галъп Интернешънъл” във връзка с новото изследване на агенцията по темите, свързани със Западните Балкани.

По думите му огромна част от българското общество е чувало за спора за името на Македония и инстинктивно подкрепя западната ни съседка. „Българите застават на страната на своите братя от Македония. Това не означава, че сме против Гърция. Сработват онези приятелски искрени чувства, които не са се изличили и получиха рестарт с този пробив в отношенията между двете страни”, подчерта Симеонов.

От резултатите от изследването става ясно, че масовото мнение в България е в синхрон с официалната позиция – признаваме Македония под нейното конституционно име. „Има недоверие към стария политически елит. Народа на Македония приемаме като близък”, отбеляза Симеонов.

Според него е важно нашата страна да стане „застъпник на Македония за нейното преминаване в западния свят, в ЕС един ден и в НАТО по-скоро”.

А данните на „Галъп Интернешънъл” са категорични – когато става дума за лична перспектива, ЕС няма алтернатива никъде на Западните Балкани. Даже и в Сърбия.