Българите не са загубили своето приятелско отношение към Македония. Деликатните отношения в продължение на десетилетия не са успели съвсем да заличат близките връзки, а пробивът от последните месеци явно наново напомня на българските граждани общата история на двете страни.

Това показват данните от последното проучване на „Галъп”, проведено между 9 и 16 март сред 772 души със собствено финансиране.

Допитването показва, че българите подкрепят Македония в спора с Гърция за името.

Снимка: btvnovinite.bg

70% от българите са чували за преговорите, които в момента водят Македония и Гърция за името. Само 26% не са чули за тези преговори, а останалите се затрудняват да отговорят.

Според данните от проучването повечето българи нямат нищо против името на Република Македония да остане такова, каквото е. 54% от тези, които знаят за спора за името, биха приели и тази опция, а само 19% са на обратното мнение.

Снимка: btvnovinite.bg

Мнозинство от 58% от запознатите с дебата се чувстват по-скоро солидарни с народа на Македония и само 15% застават на страната на Гърция при възникналия между двете страни спор за името.

Снимка: btvnovinite.bg

„Галъп” наскоро е проверил и отношението на Западните Балкани към нас и към Европейския съюз.

Снимка: btvnovinite.bg

Отношението към България е видимо добро във всички изследвани страни, а ЕС се разглежда като потенциал за успешна лична перспектива (може би с известен нюанс при Сърбия).