Те проследяват бременността на майките, слушат тоновете на бебетата, помагат при раждането и взимат в ръцете си новородените, докато те поемат своята първа глътка въздух. Това са хората, без чиято помощ не можем - акушерките. В момента обаче на 10 000 жени в България се пада половин акушерка, а броят им намалява с всяка следваща година. 

Репортерът на bTV Габриела Андреева ни среща с хората, за които „акушерка“ не е просто професия, а призвание. 

Първа глътка въздух - филм за призванието акушерка
Снимка: bTV

Някои хора следват стъпките на своите родители.

„Майка ми е била акушерка. След като децата станаха факт, съвсем реших, че това ще е моят избор“, казва Илияна Георгиева, студентка в Медицинския университет София.  

Други избират пътя на сърцето и посвещението.

„Нашата професия си е призвание. Досега нищо друго не ми е давало такова удовлетворение. Не съм се чувствала по-полезна“, казва Несрин Тахирова, акушерка в МБАЛ-Пазарджик.

Първа глътка въздух - филм за призванието акушерка
Снимка: bTV

„Това не е просто работа. Това е начин на живот, мироглед, начин да се свързваш с професията като основна част от твоята идентичност“, казва Йоана Станчева, съосновател на самостоятелна акушерска практика.

Трети сбъдват мечтите си, доверявайки се на вътрешния си глас.

„Тези 52 години работя само като акушерка. Една детска мечта се осъществи“, казва Стоилка Маркова, старша акушерка в МБАЛ-Пазарджик.

„При нас животът току-що се ражда – бебета, майка - щастливи“, казва доц. Деляна Хаджиделева, преподавател в Медицинския университет в София.

Ниското заплащане е основният проблем за намаляващия брой на акушерките в България.

„Оказва се, че новозавършилите предпочитат да заминат в чужбина. Тук остават тези, които практикуват от много години. По-голяма част от тях в следващите години ще бъдат пенсионери и вече са пенсионерки, които продължават да практикуват“, казва Габриела Андреева, автор на филма „Първа глътка въздух“. 

Габриела Андреева, автор на филма Първа глътка въздух
Снимка: bTV

Екипът на bTV влиза в отделенията, за да покаже истинската работа на акушерките. 

„Те не присъстват само при раждането, не са само тези, които поемат бебето, показват го на майката, изкъпват, го и го повиват. Те извършват постоянен мониторинг на състоянието на бебетата. Тяхната роля в родилното е да подготвят майката за това какви грижи изисква детето, как да го кърми и храни по-нататък. Всичко се случва се помощта на акушерката, която е близо до майката и бебето“, разказа репортерът на bTV.

Филмът  „Първа глътка въздух“ обръща внимание на развитието на професията и на някои интересни практики като водното раждане, популярни в чужбина.

Гледайте историята за раждането на надеждата, любовта и новия живот на 21 януари, събота, в bTV Репортерите веднага след централната емисия новини.