„Парите от пиротехническото шоу в Благоевград не могат да бъдат дарени на жителите от изгорелия блок, защото общината работи по нормативни актове и правила. Не може кметът да превежда пари на който си иска“, каза кметът на града Илко Стоянов.

В Благоевград възникна полемика относно кампания за „Четири лапи“, която призовава общините да отменят новогодишното шоу с фойерверки и парите да бъдат дарени. Местни хора поискаха средствата да отидат за възстановяване на изгорелия блок, но кметът отказа да отмени новогодишното шоу и каза, че ще дари парите от собствения си джоб.

„Не трябва да се противопоставя едното на другото. Едното е планирано и не бива с лесна ръка да действаме“, каза кметът за зарята.

Относно кампанията на „Четири лапи“, която цели да намали стреса на домашните любимци в новогодишната нощ, Илко Стоянов каза, че уважава кампанията, но не се присъединява, защото трябва да се търси баланс между хората и животните.

„Когато се прави изведнъж, хората реагират по различен начин. Ние трябва да се грижим ежегодно за домашните любимци. Едно пиротехническо шоу е 2-3 минути, в което хората усещат някаква емоция“, каза Илко Стоянов.