Институциите направиха проверка по сигнал, че почивен комплекс във варненското село Дебелец излива битово-фекални води в язовир "Цонево".

Васил Илиев, който живее в селото, разказва, че от комплекса изхвърлят отпадните води в язовира от доста време насам.

"Като заминат посетителите, нощем се пускат фекалиите в язовира директно. От септичната яма направо се изпразват в язовира. Това е най-лесният вариант сега", твърди Васил Илиев.

Снимка: btvnovinite.bg

Други местни жители също разказват, че са виждали това да се случва.

"Отидох там и започнах да хващам. Доста хванах, към 1-2 кг. дребни рибки и чувам отзад една шупордия, шуп-шуп-шуп, обърнах се, гледам едни мръсотии, помия. Изсипах рибата, върнах се и край. И до днес не искам и да ям риба от язовира", разказва мъжът. 

Съвместната проверка на Басейновата дирекция и екоинспекцията установява, че шахтата за отпадъчни води в комплекса е бетонирана и не може да бъде отворена. В близост експертите откриват бутон, чрез който се включва помпа.

Снимка: btvnovinite.bg

Проверката на институциите установява, че чрез помпа, тръба и пожарникарски шланг отпадъчните води се изливат в сухия ръкав на язовира. 

На мястото на заустването проверяващите установяват неприятна миризма на битово-фекални води. На дружеството наемател е направено предписание за демонтиране на помпата и премахването на тръбата и шланга, служещи за изтласкване на отпадъчните води в язовира, съобщиха още от екоинспекцията. От комплекса не пожелаха да коментират случая. 

"Нарушителят ще си понесе последствията. Не би трябвало да изпуска никакви води в чашката на язовира", категоричен е кметът на Дългопол Георги Георгиев. 

Той обяви, че от доста време работят по темата за чистотата на язовир "Цонево". Нужни са 35 млн. лева за доизграждане на канализация и пречиствателни станции в населените места в района му за да се реши проблема.

"В 2018 г. получихме отговор от министерствата, че е отпаднала необходимостта като ползване на язовира като резервен източник за питейни нужди, така че няма да се изпълняват към момента", обясни още кметът. 

От Басейновата дирекция са взели проби от водата на язовира в близост до комплекса. През следващите дни се очаква да излязат резултатите, след което ще стане ясно какви допълнителни действия ще предприемат от местната екоинспекция във Варна.