Жителите на пернишкото село Богданов дол близо седмица са без вода. Осигурена им е само една водоноска  По думите на засегнатите – никой не ги е предупредил, че водоснабдяването ще бъде прекъснато и те не са били подготвени за извънредната ситуация. 

Марица Малинова разказа, че миналата сряда водата постепенно е започнала да намалява и за няколко часа е спряла изцяло. „Ние сме нормални хора, живеем в XXI в., имаме вътрешни тоалетни и бани, но нямаме вода дори да си измием ръцете. Това е грубо нарушение на нашите човешки права“, допълни жената. 

Тя допълни, че при търсене на информация от местното ВиК дружество – такава не им е давана и нямат представа докога ще останат без вода. 

Снимка: btvnovinite.bg

Жителите на селото се оплакаха, че водата във водоноската е мръсна и не смеят да я ползват. „И това на фона на вируса, непрекъснато се говори за пандемия, за COVID-19 и ние ще се хигиенизираме с тази вода?“, попита друга жена от селото. 

Хората бяха категорични, че ще търсят правата си и ще заведат колективна жалба до прокуратурата. 

„В Перник се изгражда нова водопроводна мрежа. Т.н. „Батановски водопровод“ захранва това село, още три други и гр. Батановци. Строителната фирма, която извърша подмяната са решили при преминаването през един от мостовете да сложат временна тръба, която да подава вода в тази посока. За съжаление, тази тръба не е достатъчна да захрани нуждите на всичките села“, каза управителят на ВиК-Перник Борислав Иванов. 

Снимка: btvnovinite.bg

Той увери, че до края на деня ще бъде направено всичко възможно, за да се възстанови водоснабдяването в Богданов дол.   

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!