„С нарастващото социално неравенство се преразпределя сигурността, която е важен елемент от качеството на живот. Има едни територии, където животът е сравнително сигурен. Далеч не е така в други, от които обществото и държавата са се оттеглили. Те започват да се превръщат в гета. В Сотиря чухме вопъла на една гетоизираща се територия”.

Така социалният антрополог Харалан Александров коментира в студиото на "Тази сутрин" инцидентите с насилие над деца в сливенското село Сотиря.

По думите му един от най важните разделителни белези между гетото и цивилизованата територия е възможността да упражняваш брутално насилие безнаказано.

„Всички ние имаме разрушителна, насилническа част. Ако средата не ни е социализирала по начин, който да удържа тези пориви, понякога ги практикуваме в реалността”, коментира Александров.

„В момента българската средна класа е втренчена във властта и елитите и настоява те да направят нещата по-добре. Някак си започва да се изолира и да не вижда социалния си провал”, каза още той.

„В обществото тече процес на все по задълбочаваща се криминализация. В тези населени места живеят заедно престъпници и жертви, без да има култура жертвата да се пази”, коментира от своя страна Тихомир Стойчев, бивш директор на ЦСБОП.