Днес принцеса Даяна трябваше да навърши 60 години, ако не беше загинала в катастрофа през далечната 1997 година. Световните медии са вперили поглед към Лондон, където тази годишнина ще бъде отбелязана с откриването на паметник на принцесата на Уелс.

Само след няколко часа принц Уилям и Принц Хари ще открият статуята на своята майка, която се намира в градината на двореца Кенсингтън.

Събитието ще събере на едно място двамта братя, които са в обтегнати оношения, след интервюто на принц Хари и Меган Маркъл пред Опра Уинфри. Спекулира се дали Меган Маркъл е била поканена на събитието, или скорошното ѝ раждане ще бъде причина за нейното отсъствие.

Задачата да изработи паметника беше възложена на скулптора Иън Ранк-Бродли, автор на профила на кралица Елизабет Втора, изсичан върху британските монети. Той трябваше да бъде поставен още преди година, но пандемията забави проекта и откриването съвпадна с годишнината от рождението на принцесата.

Почитатели на „принцесата на народа“, както я наричат британците, се стичат пред вратите на кралската резиденция още от вчера.

„Аз съм тук, за да си спомня за принцеса Даяна на нейния рожден ден. Смятам, че е много добре, че на днешния специален ден нейните синове - Уилям и Хари ще ѝ отдадат почит. За мен е много важно да се пази нейната памет. Тя никога няма да бъде забравена и цялата добра работа, която е вършила, винаги ще се помни и нейното наследство ще остане в нашите сърца. Ние идваме всяка година, но тази е много специална заради откриването. Ние пазим нейната памет и въпреки че тя не е с нас, ние ще бъдем винаги с нея“, каза Мария Скот, една от верните почитателки на Даяна.

Церемонията по откриването ще се проведе в тесен семеен кръг и с част от хората, които са реализирали идеята за монумента.

Градината, където в момента паметникът е скрит в кутия, е създадена през 1908 г. по поръчка на крал Едуард VII. Оформлението ѝ е вдъхновено от езерната градина от XVII век в двореца Хамптън Корт. Редизайнът ѝ за днешното събитие е отнел близо 1000 часа, а в нея са засадени близо 4000 нови растения, сред които 200 корена рози, 100 корена от любимите на принцесата незабравки, 300 лалета и 500 корена лавандула.

Първият мемоариал в памет на принцеса Даяна е водна каскада с дължина 210 метра в Хайд парк, открит през 2004 г., след дългогодишни спорове и бюрократични пречки във връзка с дизайна му.