Принцовете Уилям и Хари са дали съгласието си сватбената рокля на покойната им майка да бъде изложена за първи от 25 години насам. Емблематичната рокля ще бъде част от временна изложба в двореца Кенсингтън.

Снимка: Getty Images

Копринената рокля със спиращия дъха шлейф, дълъг 7,6 метра, без съмнение ще бъде основната атракция в изложбата. Тя ще бъде разположена в оранжерията на двореца и ще е отворена за посетители от 3 юни т.г. до януари 2022 г.

Роклята, която миналата година бе оценена на 174 000 евро, е създадена от Дейвид и Елизабет Еманюел за сватбата на Даяна и принц Чарлз на 29 юли 1981 г. За някои от детайлите е използвана ирландска дантела, принадлежала на кралица Мери, прапрабаба на младоженеца. Коприненият тюл на роклята е с 10 000 седефени пайети.

Снимка: Getty Images

„Роклята дължи своето очарование не само на всички модни детайли, но и на Даяна – най-красивата жена. Тя беше много млада и толкова чаровна“, коментира Дейвид Еманюел пред списание „Хелоу“.

Той разкрива, че в роклята е поставена и малка златна подкова за късмет. Тя е била изненада, като Даяна е научила за нея в деня на сватбата.

Новата изложба ще покаже и други ценни експонати от кралския гардероб. За първи път ще бъде изложена дрехата, носена от майката на Елизабет Втора при коронацията на крал Джордж VI през 1937 г.

„Експозицията ще представи работата на най-добрите британски дизайнери, обличали кралското семейство през целия ХХ век“, пояснява кураторът на изложбата Матю Стори. 

Още новини за британското кралско семейство ще откриете в сайта LadyZone.bg