От днес заведенията ще могат да работят вече и в закритите части, но при запълване на 50% от капацитета на помещенията.

След повторното затваряне браншът претърпя още по-големи големи загуби, не само материални, но и на персонал, разказа в „Тази сутрин“ Марко Марков, собственик на ресторант в Хасково.

„Днес очакваме клиенти може би след обяд. Възможностите да работим вече са предоставени, само не знаем за колко време пак, което е пагубно за този бизнес. Времето на отваряне и затваряне показва, че не трябва да се презареждаме с продукти“, посочи Марков.

По думите му преди затварянето в ресторанта му са работили четирима сервитьори и шестима готвачи. Днес обаче отваря с двама сервитьори и трима готвачи.

Сред готвачите е Ана Кирева, която днес ще работи сама в кухнята. Много от колегите ѝ след последното затваряне са си намерили друга работа заради забавянето при изплащане на парите по мярката „запази ме“.

Марко Марков сподели още, че е получил 10 хиляди лева компенсации, които обаче стигат да зареди ресторанта за две седмици.

Освен несигурността, собственикът пресмята, че при намален капацитет ресторантът му ще работи на загуба. Надява се скоро ограничението за броя присъстващи на лични тържества да отпадне.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!