Официално вече е лято, астрономически го посрещнахме с високи температури. Според климатолога проф. Георги Рачев пикът на горещините ще бъде в четвъртък и петък, когато живакът ще надмине 30 градуса в цялата страна.

Словения, Босна и Херцеговина и части от Словения също ще бъдат обхванати от горещата вълна. Над 30 градуса се очакват и в Русия.

„Сахара е източник на фини прахови частици, преминават Средиземно море и достигат не само България, но и навътре в континента. Няма съществена опасност, ако капне малко дъжд – ще направят колите като петнисти хиени“, каза в "Тази сутрин" проф. Рачев.

Снимка: btvnovinite.bg

Той уточни, че в Западна България температурите ще бъдат по-високи, но влажността също е по-висока.

„Днес има вероятност за превалявания над София, но те ще стават все по-малко и с по-нисък интензитет. Нищо страшно не ни очаква“, обясни климатологът.

Той припомни, че през 2014 г. по това време е имало доста по-екстремно време, като градушка причини значителни материални щети в столицата, а наводненията във Варна взеха жертви.

Снимка: btvnovinite.bg

Проф. Рачев уточни, че високите температури ще се запазят и след 1 юли.

„Говорим вече за т.н. тропични нощи, по една камизолка вече може да се изкара цялото денонощие. Температурите няма да падат под 20 градуса“, каза проф. Рачев.

По думите му наводнението в Лом от миналата седмица не е само заради времето. Паднали са около 25 литра на кв./м в рамките на минути, но инфраструктурата също е допринесла за щетите.