Нямаше друг изход за премиера Бойко Борисов, освен да приеме оставката на зам.-социалния министър Росица Димитрова, за която стана известно, че е пътувала в бизнес класа за форум в Ню Йорк по време на протеста на хора с увреждания у нас. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” политическият психолог проф. Антоанета Христова.

„Общественото мнение не вярва, че на подобни форуми в ООН има проблемно ориентирано говорене и нещо се върши в полза на българите. В същия момент има хора на улицата, които протестират на тази тема. Билетът пък е един от най-скъпите. Събирането на трите факта води до това, че се натрупваше негативно напрежение. Един министър-председател би трябвало да следи за хора, които произвеждат негативна енергия и да ги отстранява”, обясни тя.

По думите й Димитрова няма вина за това, че билетът й е бил за 8300 лв. – за толкова го е купила фирма, спечелила процедура по Закона за обществените поръчки, а „този закон произвежда проблеми”. Освен това зам.-министърът е администратор, който изпълнява политика, решена на друго ниво, допълни политическият психолог.

Според нея напрежението е резултат от факта, че има социални групи, опрени в ъгъла и наличието на сериозни средства за хората с увреждания не е достатъчно – трябват дълбоки реформи.

Според нея в правителството ще има рокади след края на европредседателството: „Има сектори, които вървят по-добре и сектори, които куцат – сектори, на които предизборната кампания се крепеше като социалните сфери”. Проф. Христова отбеляза, че може да видим и нов силов министър, защото в МВР е натрупано напрежение.