И от Северна Македония, и от България се очакват резултати, каза министърът на външните работи Буяр Османи в ексклузивно интервю за bTV.

Според първия македонски дипломат обществото не бяга от темата за репресираните българи по времето на югорежима.

Какъв знак е за Вас това посещение?

Мисля, че беше отлично послание, че в първия работен ден на  нашето ново правителство се състоя първото посещение на вашия премиер тук, което има и символика, има и същина. Символиката е, че ние сме най-близки съседи, но същината е, че в една позитивна, конструктивна атмосфера, в атмосфера на лично доверие, се създаде платформа за продължаване на разговорите.

Нашият премиер дойде в Скопие с формулата - реални резултати. Те се очакват от Вас.

В отношенията между две държави се очакват резултати и от двете страни. Например пътната връзка между Скопие и София не може да е само наш ангажимент, нашият ангажимент е до Крива Паланка, граничният пункт Клепало от наша страна е завършен. Очакваме вие да го завършите от ваша страна.

Аз имам една теза, че нашите отношения не може да основават само на политическото доверие и политически договор. Ние трябва да се опрем на мрежа от сътрудничество с контакти и връзки. Хора, бизнеси, университети, които ще остават здраво свързани дори и политическото сътрудничество да се наруши, тази мрежа ще остане здрава.

Историческата комисия е блокирана от много време, това и на Вас Ви е известно. По какъв начин тя ще бъде преконструирана?

Какво съм забелязал - тяхната динамика е правопропорционална на политическата динамика. В момента, когато климатът се влоши, и историците губят кураж, и гледат да не пречат на политиците. В тези две години, повече от две години, можем да направим един анализ на опита, който е натрупан дотук, без да давам конкретен пример.

Ние досега сменихме двама представители в комисията. България няма промяна в състава, може би трябва да се възползва от нашия опит, но не предпоставям такава стъпка. Само отварям тази тема, тъй като и двете страни имаме интерес комисията да бъде продуктивна.

Как гледате на това условие на България да се запише в конституцията на Северна Македония, че българите са част от държавотворците на нашата съседка?

Република Северна Македония е известна в света със степента на колективните права на гражданите, особено след подписването на Рамковия договор, който постанови отношенията между държавата и етническите общности. 

Не виждаме нищо проблемно да се включи и която и да е друга етническа общност, да се интегрира, но и да покаже отговорност и лоялност към държавата. Специално аз мога да говоря за Рамковия договор, бидейки представител на етническа общност тук, която е получила придобивки от Рамковия договор, но той не беше само за албанците и турците, и сърбите, и власите, и ромите, но може и българите станат част него.

Беше анонсирано, че до 60 дни ще изпратите посланик. Така ли е, разбирам вече и името му е известно?

Съгласен съм с вас, че е пропуск през тези години нямахме посланик в София, особено когато имаме въпроси за решаване. Нашият план е още в първите седмици на дейността на новото правителство да вземем решение и да изпратим наш представител. Все още нямаме утвърдено име, но имаме идеи и размисли по темата, надявам се че в следващите дни аз като министър ще направя предложение.

Един много деликатен въпрос за България - реабилитацията на българите, които са преследвани от югославския режим. Как стои за Вас този въпрос?

През 2006 г. нашият парламент излезе с декларация извинение към семействата на жертвите на комунизма, сега сме готови да превърнем декларацията в позиция на независимата държава Северна Македония, както и други практични аспекти - достъпът до архивите и след това отварянето на индивидуалните случаи, доколкото има потребност да се разговаря за тях, а защо не и да се процесуира, доколкото има законова възможност за това.

Целта е този въпрос вече да не бъде мит, този въпрос да не се използва в политическия дневен ред на когото и да било. Мисля, че македонското общество не бяга от темата и ние сме готови да започнем този процес.