Още един украински военен от български произход се нуждае от помощ след руски плен. Това разкриха сестрите на капитан Димитър Бурлаков - Райна Манджукова и Наталия Лулчева, в „Тази сутрин“.

Бесарабският българин Иван Пепеляшков също е пилот на украински хеликоптер, който е бил свален от руските сили, но край Чернигов. Пепеляшков попада в плен, където е бил измъчван и има много наранявания, включително и на гръбначните прешлени.

Сега Иван се намира в болница в Киев, но Райна Манджукова и Наталия Лулчева се надяват, че ще успеят да го транспортират за лечение в България, както са направили с техния брат Димитър след освобождаването му.

Райна Манджукова се е заела с организацията на транспортирабесарабски нето на брат ѝ, капитан Димитър Бурлаков, до България. По думите ѝ явно Димитър е роден по щастлива звезда, защото всичко минало много леко.

„От момента, в който се оказа, че е жив, от там нататък просто късметът беше с него. Много бързо го размениха след това. Там в Украйна му подсказваха как да се случат нещата, нали какви документи трябва да се направят тук в България, мен ме потърсиха от „Пирогов“. Доктор Тасев ми се обади“, разказа Райна Манджукова.

Тя изказа благодарности на българското външно министерство и посолството ни във Варшава, които са се задействали много бързо и са организирали евакуацията на жената и децата на брат, а д-р Филипова от Министерство на здравеопазването е п9омогнал за документите за лечението на брат ѝ в България.

В Украйна пък са показали голяма грижа за техните военни, което е проличало при транспортирането на брат ѝ. Оказва се, че между двете страни има спогодба за такова лечение, която е била в сила и дори от „Пирогов“ да не са изявили желание да го лекуват, капитан Бурлаков пак е можело да бъде приет в българска болница.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!