За още един случай на смърт на COVID пациент след прехвърляне между болници в Пловдив научи bTV. Диана Финч, която от години работи като медицинска сестра във Великобритания, разказа, че баща й преди два дни е загубил живота си в болница "Свети Георги" след прехвърляне между здравни заведения.

Прокуратурата и здравните власти проверяват и скандални обстоятелствата около двамата починали пациенти, оставени на стълбите на същата болница.

Костадин Семерджиев почива в отделението, след като е бил прехвърлен там от Инфекциозната болница, разказва опечалената.

Диана обясни, че е баща дълго не е бил хоспитализиран, защото не е имал PCR тест.

Двамата ми родители се почувстваха зле преди повече от седмица, имат грипоподобни симптоми, започват да се лекуват с медикаменти, без антибиотици. С лекар се свързват, той отказва да ги прегледа, защото нямат направен тест за коронавирус, разказва жената.

Баща й е бил в много тежко състояние, не можел и да диша. Приет е все пак в инфекциозно отделение, след като е прегледна набързо в частна болница, поставен е и на кислородна терапия.

Дъщерята на починалия мъж разказва, че е правила многократни опити да се свърже с лекари от новоразкритото отделение, за да получи информация за състоянието на баща си, но телефонът и е бил затварян.

След дълго чакане по коридорите е приет, два-три дни на лечение с кислород, майка ми си прави на другия ден тест, който е положителен, споделя Диана.

„Лекува се вкъщи майка ми, аз се опитвам да се свържа с болницата, да разговарям с лекар, телефонът е затварян, продължително звънях, никой не вдигаше.  С баща си се чух няколко пъти, дишането му беше лошо, на кислород, опитвал се да повика от стаята много пъти лекар, сестра, санитар да му обърнат внимание. Успях в крайна сметка да се свържа с колега, обясни ми, че има пневмония, рентген нямало в сградата, но се слуша със стетоскоп. На следващия ден беше преместен в „Свети Георги“ в Пловдив, никой не обясни защо го местят, баща ми, не смятам, че трябваше да бъде местен“, казва още жената.

Тя сподели и че в Лондон не може да се случи такова нещо - да се връща пациент в тежко състояние или да се кара да се прави тест някъде другаде. Всичко се случва в болницата, а тестовете са безплатни, обясни медицинската сестра.

Освен всичко останало жената разбира, че и част от вещите на баща й липсват, след като е връчен смъртния акт. От портфейла му липсват 100 лв. и банкова карта.

След интервюто в "Тази сутрин" областният управител на Пловдив Дани Каназирева заяви, че ще се извърши проверка и по този случай.

„Мъжът е бил прегледен от спешното звено в „Пълмед“, но тъй като в момента не е имало свободни легла, е насочен към „Свети Георги“ - те казват, че са им поискали PCR тест и това е повода да не го приемат - не, тази практика е преустановена още лятото, тъй като имахме такива проблеми“, обясни Дани Каназирева, председател на Областния щаб.

И по този случай болницата започна своя проверка, а резултатите ще бъдат предадени на разследващите органи.

Потърсихме болницата за коментар, но безуспешно.