Софийският районен съд осъди на първа инстанция болница "Д-р Щерев" да плати 3000 лв. на жената, която легна на операционната маса за безкръвна операция, но се събуди с голяма рана.

Причината - не е взето информираното й съгласие, макар че решението за интервенцията е било правилно от медицинска гледна точка.

Снимка: btvnovinite.bg

От болницата дори й поискали пари, въпреки че интервенцията се поема от Здравната каса. Поискани са й 1540 лв. за това, че е ползвала т.нар. допълнителен пакет „Комфорт” и избор на екип, за които също липсва съгласие.

„Искът е удовлетворен в 30%, а останалите 70% са отхвърлени. В решението на съда е посочено, че лапаротомията е било правилното лечение в случая и операцията е извършена перфектно”, обясни в „Тази сутрин” Иван Тодоров, административен директор на болницата.

Той заяви, че пациентката е била информирана непосредствено преди операцията и тя е дала устно съгласие.

„Признаваме, че има административен пропуск, че не е взето по надлежен начин писменото информираното съгласие”, призна Тодоров.

Жената, която подаде сигнала и която отново поиска анонимност, заяви, че не е давала устно съгласие и именно заради това шокът й е бил голям, след като се е събудила в реанимация.

„Не сте ме уведомили за тази операция нито устно, нито писмено. Дори след това лекарят ме накара да му благодаря, че не е извадил матката ми. Това беше пълен абсурд”, заяви потърпевшата.

Тя помоли да не се твърдят неща, които са недоказуеми. Жената разказа още, че след операцията е прегледана в друга голяма клиника в София, откъдето й намерили миома след интервенцията в „Д-р Щерев”. Тя е премахната няколко месеца след това в Истанбул.

„Тръгнах си много по-увредена физически и психически, за да претърпя още една операция, която отне 10 минути и нямаше нищо общо с касапската услуга, която вие ми направихте”, обърна се жената към представителя на болница „Д-р Щерев”.

Той от своя страна заяви, че е изненадан от тази информация.

„Не сме сигурни, че има такова нещо, защото има два прегледа на съдебни медици, които казват, че операцията е извършена перфектно и са изчистени всички миоми”, заяви Иван Тодоров.

След случая в болницата е въведен по-стриктен контрол.

Решението на съда може да бъде обжалвано.