Посланикът на Венецуела в София отхвърля версията, че латиноамериканската страна е изнасяла свои капитали у нас. По думите на Ориета Капони, информацията е част от мащабната стратегия на Съединените щати срещу Венецуела.

„Нямам официална информация, която да съм получила, за пристигане на пари в България.
Това е част от престъпната политика на Съединените щати да блокират парите на венецуелския народ. Новината от днес е част от преследването на Съединените щати срещу Венецуела. Част от медийната и икономическа война срещу Венецуела.

И нека ви кажа още нещо. Съединените щати се борят за демокрация само в страните с много природни ресурси. Знаем какъв е резултатът от тази тяхна борба за демокрация. Знаем какво стана в Ирак, в Либия.

Затова вярвам, че историята ни подсказва какво Съединените щати правят за народите и предполагаемата им демокрация. Единственият им интерес да сме в центъра на всичко е петролното ни богатство. Венецуела има най-големия резерв на петрол в света. Втори сме в света по запас от злато", отбеляза посланик Ориета Капони.

Ваше превъзходителство, вашите опоненти, политически, както и тези от опозицията, твърдят, че във Венецуела има много сериозна икономическа криза, населението тъне в бедност, защо, след като вие казвате, че сте толкова богата на природни ресурси държава и защо има хиляди хора по улиците на Венецуела в момента?

На първо място няма умиращи от глад във Венецуела. Мога да ви изпратя материали  на публични пазари, където ходят хората, купуват си продукти и количествата храни, които се купуват. Ще ви изпратя и материали с огромните демонстрации в подкрепа на правителството.

Сега, защо Венецуела е в криза?

Заради блокадата и заради криминалните и нелегални санкции, които пречат на Венецуела да купи онова, от което се нуждае. А то е храни и лекарства. На границата с Колумбия блокираха медикаменти срещу малария, за диабет. Има толкова много пари, които са блокирани в редица чужди банки, какъвто е случаят с нашето злато, което е заложник в английски банки и британците не го връщат. Това е пречката да снабдим населението с основни продукти, от които се нуждае. Ето защо не се нуждаем от хуманитарна помощ.

Затова ли я блокирате?

Не, тя не е блокирана. Червеният кръст, колумбийският червен кръст, казва, че това не е помощ, нито е хуманитарна и, че нямат нищо общо с това.

А какви са тези пратки тогава?

От Съединените щати.

Оръжия ли?

Да. Нека ви припомня за случая "Никарагуа" от 1986 година, когато за Никарагуа беше изпратена същата хуманитарна помощ и по-голямата част от пратката се оказа оръжия.

Единствената помощ, която ние искаме е да отблокират парите ни, за да оставят венецуелския народ да живее, както иска. Смятам, че тази хуманитарна помощ е един троянски кон.

Над 6 милиона души гласуваха за Мадуро миналия май. Опонентът на Мадуро, Гуайдо – кой е той?! Излезе на един площад и се самопровъзгласи за президент, незаконно.

Как тогава си обяснявате, че редица страни от Западна Европа, включително и България признаха този, по думите ви, самопровъзгласил се президент?

Считам, че за съжаление страните от Европа следват това, което казват и правят Съединените щати. Много е тежко и сериозно, когато не се спазва международното право и има намеса във вътрешните работи на друга страна.