Висока степен на лавинна опасност е обявена в планината. След дните с много ниски температури и предстоящото затопляне, опасността от откъсване на снежни маси е реална.

Условията в планината се променят с часове, припомниха от Спасителната служба в Банско.

„Възможно е в улеите да имаме сериозна опасност от лавини, която да ни застраши живота“, отбелязаха спасителите в предаването „Тази сутрин“.

Според тях фрийрайд спортовете са станали популярни, много хора разчитат на екипировката си, но те трябва да знаят, че те ни ги правят безсмъртни.

Снимка: btvnovinite.bg

Практиката показва, че екипировката не винаги предпазва, категорични са спасителите. Това са еърбек раници и индивидуален лавинен уред – желателно е всеки фрийрайдър или турист, който отива в планината, да ги има.

С това устройство той може да бъде открит по-бързо, когато попадне в лавина

Снимка: btvnovinite.bg

Трябва да имаме и лавинна лопата, ако намерим пострадалия или приятел, попаднал в опасност, да можем да го извадим, посочиха спасителите. Според тях е нужно да имаме и лавина сонда, с която да можем да намерим тялото под снега.

„Най-важна е другарската помощ, ако туристите се движат в група, първите 15 минути са най-важните“, казаха още спасителите.

Те припомниха още, че има и приложения, които могат да се свалят на всеки телефон.  

Чрез приложението с един бутон може се свържем с централния денонощен пост на Планинската спасителна служба и с още един бутон да изпратим нашето местоположение.

Зимата лесно падат батериите заради ниските температури и е добре да имаме резервна, отбелязаха още от спасителната служба.