Без успех приключи снощи издирването на баща и син, изгубили се в Стара планина преди 5 дни. В спасителната акция се включиха и военни части с дронове.

Един от вариантите за изкачването към връх Ботев започва от местността Паниците, както са направили и двамата туристи.

До върха на 2376 м височина следват стръмни склонове, гористи местности, ридове, красиви гледки, но и много предизвикателства.

Следващата стъпка към върха на баща и син е била хижа „Рай“. От нея до връх Ботев са 4 километра – все трудно трасе. След като са били в заслона на върха, при изключително лошо време, туристите тръгват надолу.

За последно връзка с бащата и сина е имало в сряда следобед – 5 февруари.

„Това е много сериозен маршрут, добрите планинари знаят, че той не се предприема току-така. Особено при предупрежденията за влошаване на времето. От една страна късно тръгване, второ – недобра екипировка и подготовка, доколкото разбирам не са имали голям опит в планината“, коментира директорът на Планинската спасителна служба към БЧК Емил Нешев.

Той уточни също, че мъжът и момчето не са подали сигнал към ПСС, дори когато са разбрали, че са се загубили на 4 февруари следобед.

Неговият съвет към хората, които предприемат преходи, е да знаят добре къде отиват, да са запознаят с прогнозата и да добре екипирани.

Вижте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!