Остарели камиони за събиране на сметта в Кюстендил затрудняват извозването на отпадъците. През почивните дни контейнери останаха пълни както в централната градска част, така и в кварталите.

Автопаркът на Общинското предприятие "Чистота" е от 80-те години на миналия век. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Паркът като цяло е много остарял, на зряла възраст са повечето сметосъбирачки. От 7 ч. тази сутрин обаче вече пет машини са на работа, няма да има проблем", увери кметът на града Петър Паунов. 

"Стремим се да обновяваме парка непрекъснато, с колегите от Общинския съвет ще трябва да пренасочим средства за нов машини, защото изпадаме в затруднение", добави той. 

По думите му затрудненията са се появили, когато е работела само една сметосъбирачка или две за целия ден и тогава са се появили известни затруднения. 

"Общината ни е 1000 кв. км, 70 населени места трябва да бъдат обслужени, изключително големи разстояния покриваме. Затова се появяват тежки моменти", обясни кметът. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Седем са сметосъбирачките, купуваме осма на старо. Една нова машина е 300 000 лв., но и новите се повреждат. Когато машините са над 40 години, често са извън строя. Чакаме доставка на части и така се получават проблемите", каза още Петър Паунов. 

По думите му се работи за промяна като цяло на системата на сметосъбиране и сметоизвозване – повече акценти по разделното събиране и привличане на средства по европейски програми, за да се обнови парка. 

"Нужни са минимум пет нови машини сметосъбирачки и отделно контейнеровози поне още три. Отделяме големи разходи за чистене на незаконни сметища, а тези пари могат да бъдат вложени в нова техника", отбеляза кметът на Кюстендил.