Завърши консервацията на мозайките на паметника Бузлуджа. Наследството от комунистическия режим се руши повече от 3 десетилетия, а с възстановяването са се заели от фондация „Проект Бузлуджа“. 

Мозайките от външния кръг на т. нар. чиния на Бузлуджа ще бъдат защитени от зимата със специално изграден навес, за който са ушити 600 квадратни метра текстил.

„Условията са много тежки, до 120 км/ч. е вятърът тук, затова конструкцията, която сме изградили е много стабилна, едно платно е съвсем малко и ще може да издържи на напъна на вятъра и климатичните условия тук“, обясни арх. Дора Иванова, ръководител на „Проект Бузлуджа”.

Снимка: btvnovinite.bg

Част от средствата са събрани чрез кампанията „Осинови мозайка“, в която личности и фирми са поели финансирането. В процеса по опазването на мозайките са се включили и десетки доброволци.

Едно от най-големите произведения на мозаечното изкуство за XX век в Европа се намира на Бузлуджа – 1000 квадратни метра мозайка и над 2,5 млн. камъчета, т.нар. тесери. Някои от тях са опадали заради разрухата на Бузлуджа, други все още стоят, но цялостната им реставрация предстои. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Мозайките и от двата кръга са стабилизирани и защитени. Успяхме да завършим навреме преди зимата. Тази мярка е вече доказана, тъй като по вътрешните мозайки, които бяха защитени миналата година, нямаме нови разрушения и можем да продължим работа по опазването на цялата сграда“, каза Никифор Харалампиев, главен асистент в катедра Реставрация, НХА.

За да се отвори Бузлуджа за посетители, се работи в две посоки - ремонт на покрива и цялостен ремонт.