Продължават усилията за спасяването на паметника на връх Бузлуджа.

Миналата година оцелелите мозайки от т.нар. вътрешен кръг в монумента бяха защитени. Тази година реставраторите работят по външния кръг.

Предстои изграждане на навес, който да предпази мозайките от природните елементи. Екип от реставратори от 4 държави работи по външните мозайки още от рано сутринта.

За първи път тази година стабилизирането и консервирането на паната не се осъществява с чуждо финансиране.

"Благодарение на финансиране от България този път, за пръв път и то от хората. Това ни радва изключително много защото подкрепата и разбирането от хората за нас е изключително ценно, за да има смисъл това, което правим", заяви арх. Дора Иванова - председател на фондация "Проект Бузлуджа".

За консервацията на четири от паната парите са събрани чрез фестивала "Опън Бузлуджа фест". Шест от мозайките са "осиновени" по инициативата на Фондация Бузлуджа  "Осинови мозайка". А сред реставраторите тази година има доброволци и от Китай.

Монументът е построен на мястото, където през 1891 година е учредена Българската социал-демократическа партия, за чийто приемник по-късно се счита БКП.

6000 работници, 3000 тона стомана, 70 000 тона бетон и 15 милиона лева са нужни за изграждането на най-големия идеологически паметник у нас, добил известност и като "Чинията".

В петолъчката на върха на пилона са монтирани осветителни тела, чиято светлина по проект е трябвало да може да се види от румънския бряг на река Дунав, а през нощта и в ясно време – от брега на Бяло море в Беломорска Тракия.

След Промените паметникът е изоставен, а звездата на пилона, за която се счита, че е била рубинена, изчезва.

Въпреки разрухата, през 2013 година Чинията на Бузлуджа е класирана на 25-то място в класацията за "Най-красивите изоставени места в света". Няколко проекта на фондация "Проект Бузлуджа" успяха да привлекат финансиране за проучване на състоянието на монумента, както и за консервация на оцелелите мозайки от вътрешния и външния кръг.

Търсят се желаещи да се включат в проекта "Осинови мозайка". Средната сума за опазването на една мозайка е около 5000 лева.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!