Повече от месец  асансьорът за пациенти в Комплексния онкологичен център в Русе не работи. Така трудноподвижни пациенти са принудени да изкачват стълби, което често е сериозно изпитание - писа ни наш зрител, а ето и проверката.

Заради заболяването си Небайдин се придвижва с инвалидна количка. Налага му се често да идва за изследвания в Комплексния онкологичен център в Русе. Повече от месец обаче асансьорът, с който трябва да се придвижи до лабораторията, не работи. 

„Като се качвам с този асансьор, и директно влизам при доктора в кабинета. Не е после да дойдат оттатък да ми вземат кръв. Туй е проблемът”, казва Небайдин. 

Снимка: btvnovinite.bg

Лекари и лаборанти ходят при пациентите. Преглеждат ги и им вземат кръв на място. А болните си искат асансьора, защото е непосилно за тях да обикалят триетажната сграда. 

От Онкологичния център обясниха, че са направили всичко възможно проблемът да бъде решен.

„Имахме уверението, че двигателят ще се направи по-бързо, тъй като той е изгорял, тук не става въпрос за електроника. 18 киловата двигател сигурно не се навива лесно…но малко се забавиха”, обясни д-р Камен Кожухаров, управител на КОЦ-Русе. 

По думите му стълбите могат да се ползват от хората, които са си подвижни. 

Снимка: btvnovinite.bg

Има и резервен вариант за достъп на трудноподвижните болни до етажите - асансьор в старата част на сградата. Но за да се стигне до лекарските кабинети, трябва да се мине през кухнята на едно от отделенията.

„Тези, които не могат да се качат по стълбите, могат да ползват този асансьор. Вярно е, че се нарушава в известна степен режима за кръстосване на потоците, но сега ситуацията е извънредна”, отбелязва още д-р Камен Кожухаров.

Снимка: btvnovinite.bg

След проверката ни на място, от лечебното заведение съобщиха, че двигателят за асансьора е готов и ще бъде монтиран.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!