Народното събрание избра единодушно Диана Ковачева за национален омбудсман. Тя започва пълен свой мандат.

„Такова безпрецедентно доверие се случва рядко и задължава, но показва значението на омбудсмана и е ясен знак за хората“, заяви Ковачева с студиото на „Тази сутрин“.

„Ще се стремя да съм близо до хората и да приближавам институциите до тях“, заяви омбудсманът, която заяви, че ще продължи работата си и през тези 9 месеца е набелязала големите проблеми за хората и своите приоритети като техен защитник.

Големите страхове на хората са потребителски, те са притеснени, че няма да могат да плащат сметките и задълженията си. Тези страхове са се засилили с кризата около коронавируса.

Диана Ковачева определи като свой приоритет битката с монополите. Като пример за своите действия тя даде случаят с опита на топлофикациите да увеличат цените на парното и сметките за март, на което се е противопоставила и е КЕВР се е произнесла в полза на потребителите.

Хората трябва да почувстват намалението на цените на газа по сметките си за парно и то трябва да бъде отразено ясно.

Друг голям проблем в българското общество са „вечните длъжници“, от които няма какво вече да вземеш, но продължават да бъдат преследвани до  края на живота им.

На тези хора трябва да се даде втори шанс, но това трябва да стане чрез закон, който да бъде приети от парламента. В тази посока вече е направен проект от предишния омбудсман, отбеляза Ковачева, която допълни, че колекторските фирми и компаниите за бързите кредити са спазили нейната препоръка „за това, че ще имат обща политика, с която да информират хората и ще се задължат да имат индивидуален подход към тях“.

Друга специфична тема в ситуацията на извънредно положение е тази за домашното насилие. Представителят на СЗО за България е съобщил, че за тези два месеца 7 жени са загубили живота си.

За да се преборим с битовото насилие, трябва да има промени в Наказателния кодекс и тези прояви да бъдат инкриминирани от самото начало, а не да се очаква да станат систематични, както е сега, когато се чака трето проявление.

Диана Ковачева заяви, че трябва да продължи и реформата в съдебната система, за което дава сигнал и ЕС, като според нея трябва да се акцентира върху електронното правосъдие. Така то ще бъде по-достъпно до хората, а и в ситуации като тази с епидемията с коронавируса няма да спират да работят съдилищата.