Почти половината от настанените през миналата година в дома за възрастни хора с деменция в село Горско Косово са починали - 24-ма от 57 души. Това каза в ефира на bTV омбудсманът Диана Ковачева.

„Притесни ни факта, че има висока смъртност в този дом. Вероятно хората са възрастни, но това не означава, че трябва да умират. Няма как да кажем каква е точно причината и затова сме сезирали прокуратурата”, каза омбудсманът.

По думите й въпросът засяга не само домовете за хора с деменция, а психиатричната помощ в България като цяло, която според нея е в много тежко състояние.

„За мен е много важно да се обърне внимание на проблема с липсата на качество на тези социални услуги. Няма и стандарти за качеството”, каза тя.  

Омбудсманът коментира още, че условията в институцията са лоши, а домът е пренаселен.

„Очевидно е, че материалната база е остаряла. Таванът не пада върху главите на хората, но трябва ли да чакаме това да се случи. Радвам се, че след нашия сигнал нещата се раздвижват и ще има нов проект за дома”, каза още Диана Ковачева.

Тя обясни, че е била сезирана от жена, чийто близък е бил настанен в дома и е починал бързо. Преди това жената е сезирала Агенцията за социално подпомагане, но от там са отказали с мотивите, че вече са правени проверки и тъй като лицето е починало, информацията може да бъде манипулирана и няма как да се установи какво се е случило.

„Смятам, че не е редно да се отказва, дори и под предлог, че скоро е правена проверка. Тук става въпрос за конкретен случай”, каза Ковачева.

През 2013 г. е правена проверка в дома и са направени препоръки. През 2017 г. в годишния си доклад Агенцията за социално подпомагане посочва, че стаите и санитарните помещения не отговарят на изискванията за качество.

„Нашата проверка установи пренаселеност на дома, което означава, че площта не позволява вътре да живеят нормално 57 души. Има девет стаи с по шест души и още две малки стаи, в които има по трима. Масите за хранене са в коридора. Има един души и две тоалетни. Не смятам, че това са добри условия”, заяви Диана Ковачева.