"Всяко драстично увеличение на цената на газа може доведе до скок на всички останали цени. Днес е важен ден, защото изтича срокът на мораториума. Днес е крайният срок, в който топлофикационните и електроразпределителните дружества внасят своите прогнозни искания за евентуално увеличение на цените", заяви в „Тази сутрин“ омбудсманът Диана Ковачева.

„Много е важна ролята на КЕВР, защото те трябва да използват всички законови инструменти, защото цената на тока, на парното, на водата трябва да бъдат социално поносими. Има нужда да продължи програмата за компенсация на клиенти на природен газ“, добави тя.

Според омбудсмана е важно в законодателството да бъде регламентирано понятието „енергийна бедност“, защото, по думите ѝ, в момента е много тесен кръгът на хората, които получават енергийни помощи, а е очевидно, че повече хора имат нужда от подкрепа.

"Днес внасям доклада си в Народното събрание за миналата година. В него близо 45% са жалбите срещу доставчици на обществени услуги и частноправни субекти", заяви още тя.

Преди повече от месец Диана Ковачева е сезирала регионалния министър Гроздан Караджов за начисляването на допълнителни такси, ако сбъркаме изписването на регистрационен номер на автомобил при закупуване на винетка.

„Всъщност не са такси. Трябва или да си платите винетката отново, или да си платите глобите за периода, в който сте карали със сгрешена винетка. Какво трябва да се промени? Задължително трябва да бъдат уведомявани шофьорите, когато са снимани и че имат електронен фиш, за да си дадат сметка, че карат със сгрешена винетка. Когато сгрешите винетката, ви третират като човек, който изобщо няма винетка и могат да ви глобяват всеки ден, като вие да не знаете за това“, обясни омбудсманът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!