Газът поскъпва от началото на април, макар и значително по-малко от предварително обявеното. Вместо с почти 60%, цената ще се повиши с 13%. Поне такива са разчетите към момента на енергийния регулатор.

По отношение на газа – цените на борсите днес скочиха рязко след няколкото спокойни дни преди това. Така прогнозата за ръст от около 13% може да се окаже неактуална, след като приключи борсовата търговия и в утрешния ден.

Заради сериозното поскъпване на газа от КЕВР ще преразгледат цените на топлофикациите и те ще бъдат повишени от 1 май. Прогнозата на асоциацията на топлофикационните дружества е за среден скок от 30%. Но окончателното решение ще е на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Регулаторът ще започне анализ на цените на всяка една топлофикация, за да се направи преценка как те да се променят.

В края на миналата година топлофикациите поискаха сериозно повишаване на цените, което бе редуцирано от предишното ръководство на комисията до среден скок за страната от 16%, а за София – 30%. Тези нови цени не влязоха в сила.

Според Асоциацията на топлофикациите, регулаторът трябва да направи много сериозни сметки. Цената на парното и топлата вода ще трябва да стъпи на прогноза за цената на газа, при това за година напред.

Цените на ВиК услугите също ще бъдат преразгледани, но те ще се променят вероятно от 1 юли.

Правителството замрази цените на парното, тока и ВиК услугите в средата на декември, но мораториумът изтича на 1 април.

Токът няма да поскъпва след изтичането на мораториума – по правило цените на електроенергията се променят на 1 юли.

Гледайте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!