Предпазна ограда се строи около ромския квартал в Мъглиж. Целта е да се избегнат пътните произшествия в района, наречен „отсечката на смъртта“ от Подбалканския път. Домашни животни и деца, оставени без надзор, често се оказват на платното и това води до тежки инциденти с жертви.

Снимка: bTV

Сега от три страни квартал „Свобода“ получава 850-метрова „естетична предпазна ограда“, както я описва пред камерата на bTV кметът д-р Душо Гавазов.

Снимка: bTV

8 души ръчно полагат камъните на съоръжението. Освен да пази децата и домашните животни от пътя, тя ще спира и навяванията през зимата.

По думите му така махалата става „затворен комплекс“.

Снимка: bTV

Пастори от квартала казаха, че първоначално са имали притеснения от вида на оградата – дали няма да е висока и панелна, която да превръща квартала в затвор. Сегашният ѝ вид обаче им харесва, а освен това подкрепят изцяло нейната функция. „Оградата е предпазна – не да ни затвори и да ни изолира. Това е добре и за квартала, и за децата ни“, каза Сашо Славов.

Снимка: bTV

Ще има също осветление и видеонаблюдение, но кметът е категоричен: „Крайно време е да спрем да чертаем разделителни линии и да се обединим около нещо, което е полезно“.

Съоръжението трябва да е готово след четири месеца. Ще струва близо 200 000 лева.