От днес водата в Хасково е разрешена за пиене и готвене, след като 3 години не можеше да се използва нито за битови нужди, нито за консумация заради радиоактивната опасност.

Днес официално от РЗИ-Хасково обявиха, че към този момент има изчислена индикативна доза на радиоактивност, която е в норма, въпреки завишения при алфа активност.

Предстои проследяване на водата в следващите месеци и учестен мониторинг, заяви д-р Соня Димитрова, директор на РЗИ-Хасково. 

Още в събота кметът се похвали на премиера Борисов, че уран и алфа активност във водата вече нямa.

Въпреки отпуснатите преди 3 години над 2 млн. лв. за изграждане на дублиращи кладенци и водопроводи, решаването на проблема се проточи с години.

Строителството се забави години, по думите на кмета на Хасково Станислав Делчев, заради забавени процедури.

Общината изчисли 700 000 лева загуби за 3-те години без вода за пиене и питейни нужди, защото е трябвало да осигури трапезна за социални домове и детски градини.

Драмата с урана и алфа активността в Хасково започна преди 3 години и от тогава водата е забранена за пиене и готвене. Тогава стана ясно, че Басейнова дирекция е направила изследвания месеци по-рано на част от сондажите на Хасково, които са показали в пъти завишеност на уран и алфа активност, но тези проби са били включени в доклад, който месеци по-късно е би изчетен в Областната администрация - Хасково.

Последва спиране на част от кладенците на замърсената помпена станция, градът мина временно на режим, а прокуратурата започна разследване, което е прекратено година по-късно с мотива, че няма укриване на информация за качеството на водата в Хасково, както и че наличието на уран и алфа активност не носят опасност за здравето.

КЕВР трябва да реши дали ще има повишение на цената на водата в Хасково.