След масово тестване на членове на БСП за COVID-19, четирима души дадоха положителен резултат. От седмица общинският съветник Николай Николов е под карантина в дома си. Междувременно повторно изследване, което си е направил по своя инициатива, е с отрицателни за коронавирус показания. 

В „Тази сутрин“ той обяви, че се чувства добре и няма симптоми на заболяването. Общинският съветник изказа съмнения относно отчитането на положителните проби.  Той обясни, че РЗИ са му направили PCR тест на 22 юни, а ден по-късно здравен инспектор се е свързал с него, който му е съобщил резултата. 

„Инспекторът ми каза, че до два дни ще дойде екип да ми направи втори тест, за да се потвърди първия тест. На 12-ия ден, който се пада днес, трябва да ви направят трети тест. Ако е отрицателен се маха карантината. Аз, обаче, получих само едно телефонно обаждане, нямам документ от РЗИ за положителната проба“, коментира общинският съветник. 

Снимка: btvnovinite.bg

Социалистът разказа, че след като от РЗИ не му направили втори тест, той сам решил да се тества в частна лаборатория. Това се случва четири дни след първоначалния тест. Николов допълни, че на колегата му от БСП Николай Цонков е взета втора проба, която е потвърдила първоначалния положителен резултат. „Може би, трябва да си депутат, за да ти направят втори тест“, коментира общинският съветник. 

„Първата проба ми беше взета само от гърлото, а втората – и от гърлото, и от носа. За мен е по-логично втората да даде по-правилния резултат. 120 лв. ми струваше теста, 30 лв., за да дойдат лаборанти в дома ми и 5 лв. административна такса. Понеже много хора ми се оплакват, че са в същата ситуация, представете си едно семейство – това са 640 лв., ако имат съмнения“, уточни представителят на левицата.   

Николов допълни, че прави разлика между заразен и болен. „Чух и обратната теза – човек, който няма симптоми, няма как да е заразен. Тезите са различни и се бият. В гимназията съм имал астматични пристъпи и напълно сериозно приемам заболяването, защото белите дробове са моето слабо място“, каза още той.