Дървената постройка до хижите под връх Мусала е незаконна и трябва да бъде премахната. Това реши община Самоков, след като наш екип сигнализира институциите за строежа миналата седмица. 

Причините, поради които тази сграда е незаконна, са няколко. Тя е построена след разрешителното за реставрацията, което е изтекло преди две години, а освен това след построеното в момента Каменнта хижа е загубила основния си облик и вместо да е каменна, тя е с дървена облицовка.

Преди седмица bTV разказа за двете хижи под връха, които не би трябвало да работят, защото нямат право да ползват и да пречистват вода.

Проверката на институциите, сигнализирани от екипа на bTV, показа, че в една от хижите има легла с чаршафи, одеяла, касетки с хляб, както и бидон с отпадни води. До другата хижа пък имаше багери и работници, които изграждаха дървена постройка.

Дирекцията за национален строителен контрол забрани всякакъв достъп до обзаведената хижа заради съмнение, че тя се ползва и я запечата.

Багери, работници и строеж на Каменната хижа - четири институции на проверка. Една седмица събиране на документация. Решението - дървената постройка под връх Мусала е незаконна. 

Снимка: bTV

„Пристройката категорично трябва да бъде съборена поне до бетоновите основи”, заяви арх. Надежда Клинчева – главен архитект на Община Самоков.

Причината –  има разрешително за реставрация на хижата, то обаче е изтекло през 2016 година.

„Към момента не се води законна, тъй като се строеше през това лято”, добави арх. Клинчева.

Снимка: bTV

Ремонтни дейности посрещат екипа на bTV отново. Според наемателя на хижите Трайчо Пройчев срокът е спазен.

Снимки от юли месец това лято показват, че постройката все още се строи. От общината виждат и други нарушения. Постройката е по-висока с около метър. А външният вид на Каменната хижа вече е дървен.
 
„Самата конструкция не е монолитна, както е в инвестиционния проект и това, което е най-фрапиращото, е, че облицовката е с дървена обшивка, а не с камък”, обясни арх. Клинчева.

Наемателят на хижата Трайчо Пройчев заяви, че ще обжалва решението. Призна, че има отклонение при строителството, но съвсем леки.

Снимка: bTV

Българският туристически съюз и наемателят имат 14-дневен срок да обжалват решението за премахване на постройката.

Държавният надзор за строителен контрол въведе пълна забрана за достъп до новата хижа. Два дни след запечатването на хижата обаче туристи разпространиха снимки, на които се вижда отворена врата в дървеното помещение, което прилича на магазин.

Екипът ни открива, че вратата в постройката се ползва спокойно от наемателите.

Само преди месец на същото място е имало външен бар, твърдят от община Самоков.

Снимка: bTV

Откриваме и течаща от маркуч вода точно до хижата. А от един от прозорците стърчащ друг маркуч с мокри следи от него.

„Категорично нямат право без съответното разрешение от Басейнова дирекция и от МОСВ, тъй като всички водоизточници са изключителна държавна собственост и за тях трябва разрешение”, поясни главният архитект на община Самоков. 

Разрешение няма. При проверката от Басейнова дирекция са видели маркучите. Издали са предписание.  Да не осъществява водовземане чрез тези съоръжения.

Снимка: bTV

Виждаме, че бидоните с отпадни води продължават да са до хижата. Къде отиват те - не е ясно, защото проверяващите не са получили договор за извозване и приемане на отпадъчните води.

От Дирекцията за национален и строителен надзор отказаха да застанат пред камерата на bTV, за да пояснят защо още има отворена врата на хижата и какво има вътре.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!