Напрежение в Община Роман заради преустановяване на автобусните превози до селата. Най-засегнати са възрастните хора, които са обречени на пълна изолация.  

В село Долна Бешовица 120 души са се подписали в петиция за възстановяването на автобусния транспорт.

Местните жители споделят, че ходят пеша до общинския център – град Роман, който е на 6 километра от селото.

„Ходим пеша, който може, а който не може, се оправя, както може“, казва местната жителка Теменужка, според която не са верни твърденията от общинската управа, че е намалял пътникопотокът и затова се спират автобусните превози.

Снимка: btvnovinite.bg

Като имаше ученически автобуси в сряда, всички се тъпчехме вътре. Те бяха за 17 души, а ние се блъскахме по 25 души, казва Теменужка.

Единствената алтернатива е местното такси, но цената за пътуването до Роман е 6 лева и възрастните хора не могат да си го позволят, а те трябва да пътуват до Роман, Враца и Мездра, за да си купят лекарства и да посетят личните си лекари.

Снимка: btvnovinite.bg

Кметът на Роман Валери Ролански сподели, че се консултира с юристи и вижда спасението в увеличаването на държавната субсидия, защото предприятието за автотранспорт е на загуба. Надеждите са насочени и към новите пари от ЕС, от които 200 милиона са за развитието на изоставащи региони като Северозапада.

"Нали ви обясних, че сме обявили процедура по закона за обществените поръчки, никой не се яви, защото тази дейност е губеща, няма пътникопоток, общината ни е малка", заяви Ролански пред протестиращите в Долна Бешовица.

"За мен съществуването на община Роман е абсолютно безсмислено, след като не може да осигури елементарни социални услуги, защото транспортът на тези хора не е бизнес", казва учителят Даниел Николов от Долна Бешовица.

В края на седмицата проблемът ще бъде обсъден на заседание на общинския съвет в Роман. 

В Долна Бешовица заплашват с блокада на третокласната отсечка между Мездра и Роман, ако не бъдат чути.