Безплатна кастрация на домашните кучета организира от този понеделник Община Перник. По този начин се очаква да бъде намалена популацията на четириногите, която е сериозен проблем за града.

Приютът за бездомни кучета е един от най-големите в България, тъй като там проблемът с изоставените домашни любимци от града и околните села и тяхната популация е изключително остър. Жителите на общината  продължават да не кастрират кучетата си и да изхвърлят ненужните им новородени. Последният такъв случай е с шест кученца, оставени пред вратите на приюта.

Снимка: btvnovinite.bg

От самото начало с кмета Станислав Владимиров предприехме мерки за хуманно решаване на този проблем с бездомните кучета, заяви Мартин Жлябинков, секретар на община Перник.

Първо ще се извърши преброяване на всички кучета на територията на общината- и домашни, и бездомни. 

Снимка: btvnovinite.bg

Кампанията ще се осъществи с помощта на доброволци, които ще разясняват ползите от кастрацията на собственици на кучета по селата в Община Перник. Всеки, който се съгласи да подложи домашния си любимец на тази манипулация, ще бъде освободен от данъка за кучето, който е в размер на 50 лева.

Ще бъдат раздавани талони за безплатните кастрации, включително от селските кметове, а операциите ще се извършват в определени дни в приюта за изоставени кучета. С помощта на организацията „Четири лапи“ са осигурени и мобилни амбулатории, в които ще се кастрират кучета и по селата. В кампанията са изявили желание да се включат доброволно и местни ветеринари.

Снимка: btvnovinite.bg

Работи се активно с неправителствени организации и за организирането на осиновяването на обитателите на приюта за изоставени кучета, разказа Жлябинков.