„Васил Божков написа, че всички пречки са паднали пред неговото завръщане. Очевидно става въпрос за нещо от близките седмици, което се е случило. През последните седмици единственото значимо нещо, което стана, беше убийството на Алексей Петров. Дали самият Петров е бил пречка пред завръщането на Божков, мога само да гадая“. Това коментира в „Тази сутрин“ политологът доц. Стойчо Стойчев.

Снимка: bTV

„Бившият главен прокурор Иван Гешев оповести и кореспонденция на Божков по отношение на президента. Не знам защо интересът пада върху всеки друг, но не и върху Иван Гешев. Той, в новото си амплоа, би могъл да разкаже някои неща“, посочи той.

„Не мисля, че Васил Божков има политически амбиции. Просто иска да оказва влияние, каквото е имал през годините. Смятам, че има и сега, тъй като е крупен финансов фактор. Мнозина са тези, които стоят зад цялата организация. Мафията е неперсонифицирана. Няма значение персонално кой стои зад схемите“, обясни политологът.

„Политиците демонстрират равна отдалеченост. Като цяло политиците бягат като „дявол от тамян“. Борисов не може да отрече, че се познава и с Божков, и с Петров, но всички останали отричат всякакви връзки. Това е малко вероятно – да не са се виждали и запознавали. Бях на погребението на Алексей Петров, защото бяхме колеги в Пловдивския университет, където той ме покани да преподавам. Той беше ръководител на катедра „Политически науки и национална сигурност“ до смъртта си. На погребението бяхме половината катедра от Пловдивския университет“, каза доц. Стойчо Стойчев.

Снимка: bTV

Според него не е случайно, че Васил Божков се върна в България ден след погребението на Алексей Петров.

„За мен ролята, която трябва да изиграе Васил Божков, е с местните избори. Хрониката на събитията започва от атентата срещу Иван Гешев, минава през посещението на президента в Южна Африка, следва убийството на Къро, линчуването на главния прокурор, сглобката, кандидатирането на Васил Терзиев за кмет и финалът – убийството на Алексей Петров“, каза криминалният психолог Росен Йорданов.

„Моята спекулация е следната – Васил Божков има репутацията на човек, който не играе в неуговорени мачове. Целият му публичен образ е, че той обича да играе в уговорени мачове. От обвиненията на прокуратурата се вижда, че той дълго време си е уговарял мачовете, свързани с неговия бизнес. Има информации, че си уговаря мачове с хора от обкръжението на Путин, с Пригожин. Васил Божков е имал връзки с дълбоката държава. Ще се види какво ще се случи на обжалването на ареста. Ключовият въпрос е не защо се върна, а с кого е сключил сделка“, подчерта Йорданов.

Снимка: bTV

„Според мен с хора от дълбоката държава – с Държавна сигурност. Това е система от връзки и хора, като ще видим дали имат свои представители в съдебната система, или на г-н Божков е предложен един уж уговорен мач, но той трябва да изиграе една друга бутафорна роля“, допълни криминалният психолог.

„Говорим дали той ще остане в ареста и под каква форма на контрол. Това е важно за действията на хората, които са го предразположили да реши да се прибере… Ако бъде с парична гаранция, вероятно някой нещо му е обещал, ако бъде с гривна или в ареста – вероятно мачът не е добре уговорен“, уточни той.

Според него обвиненията срещу Васил Божков могат да отпаднат, ако той свидетелства.

„Не мисля, че Васил Божков има шанс да спечели местните избори. Чрез кандидатурата на Васил Терзиев, който има тежко ДС минало, мисля, че това е голямата цел – обществото да приеме хора с подобна биография“, коментира още Росен Йорданов.