Десет деца са обгазени с препарати по време на тренировка по плуване в училищен басейн в Бургас. Няма приети в болница, но някои от тях са получили задушаване и са повръщали.

Децата плували в басейн в училище „Братя Миладинови” в Бургас. Малко преди края на тренировката били обгазени.

До инцидента се стига, защото лаборантът, който отговаря за басейна се разболял. Той дал инструкции на треньора по плуване как да подготви дезинфектанта.

„Аз само дойдох тук, тръгнах да сипвам, обаче явно е имало остатък от другия препарат в кофата, издаде миризма, за което аз веднага накарах децата да излязат от басейна и това е случаят, който се случи. Тази кофа не е напускала въобще тази стая”, обясни треньорът Георги Балабанов.

Препаратът е от туби с 50-процентов водороден пероксид. Реакцията му била толкова силна, че всички деца, които са били в басейна, се наложило да бъдат евакуирани.

Учениците са били засегнати от задушливата миризма. У някои тя предизвикала кашляне и дори повръщане.

„Дойдоха майката и бащата на едно от трите деца, които снощи са посетили болницата, не са оставили да ги хоспитализират, не са им предписвани лекарства, не са им правени някакви процедури. Децата са добре”, каза за bTV директорът на ОУ „Братя Миладинови” Бочко Бочев.

От болницата потвърдиха, че няма хоспитализирани ученици. Тренировките по плуване ще продължат с нормалния си график.