Специално за „Тази сутрин“ нидерланският журналист Весел Хаген от „Талпа ТВ“ разказа подробно какво се знае за известния в няколко европейски страни като „Валиумен изнасилвач“ в родната му Нидерландия.

Снимка: btvnovinite.bg

У нас Йохан С. брутално изнасилил млада жена в жилището си в „Зона Б5“, която преди това е упоил и привел в безпомощно състояние. Такова е обвинението, което му беше повдигнато късно снощи. To е второ за подобно деяние. Вчера прокуратурата поиска промяна на мярката му в задържане под стража. Жертвата този път е унгарка, а случката е от 23 октомври. Момичето пристигнало в София от Будапеща.

Общественият интерес към историите за така известния като „Валиумен изнасилвач“ Йохан С. е огромен в родината му.    

Снимка: btvnovinite.bg

„Той е арестуван в Нидерландия, в Бразилия, в Испания, в Полша, в Малта. Сега той е арестуван в България, но това отново е голяма новинарска история в Нидерландия. Хората следят всичко по случая. Той е описван в медиите като човек, който е свръхинтелигентен. Перфекционист. Но и самотник. Човек, който в някакъв момент става агресивен“, разказа Хаген.

Снимка: btvnovinite.bg

38-годишният мъж живее в София от около година. Описван е като изключително харизматичен, лесно пленява жените. В Нидерландия опитали да изследват защо търси насилие, когато може да получи интимност доброволно: „Йохан беше изследван в специална психиатрична клиника 7 седмици, но той напълно отказва да сътрудничи. Поради тази причина те така и не успяват да му направят истински психологически портрет. Но тогава разговаряхме с психолози, които се съгласиха, че той има личностни проблеми. Те обясниха, че той не е шизофреник, че има проблеми с агресията. Той е описван като много харизматичен тип, че може да създава връзки, но отива твърде далеч в тези връзки, както сами може да видите“, посочи още Хаген.

Снимка: btvnovinite.bg

Журналисти от Нидерландия са единствените, разговаряли с 32-годишната жена, която е била с Йохан в нощта на Коледа.

„Тя разказа колко уплашена за живота си е била. Разказа колко харизматичен човек е той. Че е тръгнала с него, но не е имала намерения за някакви сексуални неща. Но той не ѝ позволил да си тръгне. Дал ѝ напитка, тя се почувствала замаяна, а когато поискала да си тръгне, той я натиснал до стената. В някакъв момент тя се събужда в банята, защото губи съзнание няколко пъти, и банята е пълна с кръв. А Йохан в този момент седял в транс на пода на банята. Просто гледайки в точка. Тогава тя учтиво го попитала дали може да си тръгне. Той не казал нищо“, разказа шокиращите подробности журналистът.

Прокуратурите в Испания и Малта, където Йохан получава обвинения за изнасилване през 2016 г. и 2014 г., така и не успяват да докаже вината му: „Хората в неговото родно село, с които разговарях казваха: „О, не, пак ли?“. Те казваха, че трябва да има справедливост. Надяват се, че този път ще се намерят достатъчно доказателства. Хората в Холандия сега вярват, че българското правосъдие ще свърши добра работа и че той ще получи правилната присъда“, разказва още Хаген.

В родината му с особен интерес следят ще съберат ли достатъчно доказателства българските власти.