Медици алармират, че във Великобритания върлува опасно сезонно заболяване.

Въпреки че 67% от населението на Великобритания е напълно ваксинирано, все по-често специалисти предупреждават, че навлизайки в сезона на обичайните зимни настинки, ще се сблъскваме с вирусите, от които боледувахме преди пандемията.

Снимка: bTV

Представител на местните здравни власти съобщи, че статистиката показва заболеваемост, каквато би имало през нормална зима от преди COVID-19 и основната причина за това е облекчаването на ограниченията, наложени заради коронавируса.

Д-р Валентина Михайлова е пулмолог. Тя работи на Острова от много години и сподели опита и симптомите, които наблюдава в новата ситуация.

Объркване създава симптоматиката, която е почти идентична и протича тежко като COVID-19, но тестовете са отрицателни.

„Преплитане на инфекциите - това го виждам всеки ден с различни пациенти, които са в много тежко състояние, а всъщност COVID тестът е негативен. Основно са с главоболие, с много високо налягане в главата с намаляване на слуха и с повръщане, но най-вече с дисфагия. Това е трудно хранене, казано на по-обикновен език, когато храната засяда и пациентът има чувството, че нещо е заседнало в гърлото“, обясни д-р Михайлова.

Снимка: bTV

Специалистите обясняват засилването на познатите вирусни инфекции с това, че близо 18-месечните ограничения срещу COVID организираха и разпространението на познатите грипни вируси.

„Аз мисля, че не трябва да се притесняват, само да продължават с мерките, които са добре известни - с миене на ръцете, с изолация от такива болни, с посещение при съответния лекар, когато имат симптоматика, но не трябва да има в никакъв случай паника“, каза още д-р Михайлова.

Снимка: bTV

Тя обясни и че противогрипните ваксини срещу познатите вируси от преди пандемията са препоръчителни.

„Смятам, че трябва да се ваксинират, защото преди коронавируса имах случаи на хора с много тежки усложнения, с двустранни пневмонии, даже и летални случаи, които не бяха ваксинирани. Аз вярвам във ваксините“, добави пулмологът.

Д-р Валентина Михайлова посъветва да не се изпада в паника, а да се действа информирано и следвайки съветите на медицинските специалисти.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!