Предизборната кампания вече е в ход и с нея започват и най-зрелищните политически сблъсъци в студиото на bTV. В следващите четири седмици в „Тази сутрин“ ще се провеждат традиционните дебати по важните въпроси, които вълнуват всички българи.

В словесна битка първи се изправят Томислав Дончев от ГЕРБ, Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“ (ПП) и Георги Свиленски от БСП.

Първи предизборен дебат в ефира на bTV
Снимка: Редакторски екип

Томислав Дончев е магистър по философия от Великотърновския университет и магистър по Стопанско управление и високи технологии. Вицепремиер е и в трите правителства на ГЕРБ, а сега е водач на листата в Габрово.

Даниел Лорер завършва компютърни науки и бизнес управление в Тел Авив. Той е министър на иновациите и растежа в кабинета на Кирил Петков, а сега води листите на ПП във Варна и Търговище.

Георги Свиленски е дипломиран инженер от Университета за архитектура и строителство. Председател е на парламентарната група на БСП в 47-мия парламент, а сега води листата на левицата в 24 МИР-София.

Предстоящия вот

Томислав Дончев обяви, че ГЕРБ са готови да се върнат в управлението, стига народът да го реши.

„Като кондиция, персонален състав и експертиза ние винаги сме готови да служим както е необходимо“, каза Дончев.

Снимка: Редакторски екип

„Даваме ясна заявка – това са избори между старото и новото. Ако ГЕРБ са готови да се върнат в кондиция, за нас е важно моделът от последните 12 години да бъде прекратен“, заяви Даниел Лорер.

„От БСП се явяваме на изборите със заявката да продължим социалната политика“, каза Георги Свиленски.

Икономическа и енергийна криза

„Половината от причините за икономическата и енергийната кризи са вносни, а другата половина – домашно производство“, каза Томислав Дончев. По думите му правителството в своята неопитност е довело по-сериозно задълбочаване на кризите.

„Домашните ни причини са заради невъзможността 12 години ГЕРБ да осигури алтернативен източник на газ за България. Ние успяхме да намерим алтернативи“, каза Даниел Лорер в отговор.

„Избирателите искат сигурни доставки на ниски цени, ние сме за това. Това означава разговори и с „Газпром“, и с всички други възможни доставчици“, заяви Георги Свиленски.

Относно проблемите с „Газпром“ и различията между коалиционните партньори, Лорер коментира, че по-важен фактор е наличието или отсъствието на газ. „Основен проблем на „Газпром“ е, че могат да прекъснат доставките когато си поискат“, каза Даниел Лорер.

Снимка: Редакторски екип

Според Томислав Дончев доставките на газ не трябва да бъдат базирани на политически емоции, а единственото решение е свободната конкуренция.

„Нека има по-малко идеологизиране на този проблем. Хората чак ниска цена и сигурна доставка“, каза Свиленски.

Икономика и финанси

Според Томислав Дончев се задава криза с публичните финанси, но Лорер отрече.

„Последните 12 г. ГЕРБ превърнаха държавните компании в техни посредници“, каза бившият министър на ПП. Свиленски на свой ред определи това като внушения с цел да се преразгледат социалните постижения на правителството.

„Това, което виждаме като прогнози от институциите за края на годината е много различно от заложените параметри. Въпросът е да не говорим за постоянно актуализиране на дълга“, каза Томислав Дончев.

Кръстосан огън

В последните минути на дебата участниците в него имат право да си задават директни въпроси след жребий.

Лорер попита Свиленски дали БСП би управлявала с ГЕРБ при някакви обстоятелства.

„Тази коалиция е невъзможна от самото начало. Между нас и ГЕРБ този разговор е безсмислен“, отговори Свиленски.

Снимка: Редакторски екип

Той пък се обърна към Томислав Дончев с въпрос каква е била цената на негласната коалицията с „Възраждане“, ДПС и „Има такъв народ“, за да бъде свалено правителството.

„Има управляваща коалиция, има и опозиция. Партиите в опозиция могат да се борят с различни цели, но имат и обща цел“, каза Дончев и отрече ГЕРБ да имат бъдещи планове за коалиране с „Възраждане“.

Дончев попита Лорер кой е отговорен за кризата с публичните финанси. Бившият министър на ПП отговори, че такава няма и гражданите трябва да бъдат подпомогнати да преодолеят истинските кризи, породени от войната в Украйна.

Финални изявления

В края на дебата участниците имат право да се обърнат директно към зрителите.

Дончев поиска кампанията да премине без рециклиране на стари опорни точки и да бъде преодолян партийният егоизъм.

Лорер призова България да се промени.

Свиленски се обяви за социална и сигурна държава.

Гледайте целия дебат във видеото.