Кандидат-депутатите Тома Биков от ГЕРБ и Явор Божанков от БСП дебатираха по основни обществено значими теми. 

"Най-вероятно още в първите дни на следващия парламент ще започнем работа по Закона за радиото и телевизията", заяви Тома Биков.

Според Явор Божанков трябва да се започне с правосъдието и промяната в съдебната система. Той обясни, че върховенството на закона ще бъде негов приоритет. 

COVID-19 и мерките 

„Нашата стратегия в управлението на тази криза е по-скоро ситуационна, отколкото дългосрочна, защото този вирус е абсолютно непредвидим“, заяви Тома Биков.

Снимка: btvnovinite.bg

Други държави като Чехия и Гърци от шест месеца вече са затворени и те в момента имат сходни резултати с България въпреки леките и либерални марки тук, посочи той.

„Трябва да се грижим за това болниците да издържат на натиска и това е причината за въведените мерки от днес“, обясни Тома Биков.

„Премиерът Бойко Борисов си позволи да каже, че нашият модел бил за пример в Европа. Аз съм шокиран от подобни твърдения“, каза от своя страна Явор Божанков.

Според него здравните мерки при първата вълна на вируса са въвеждани хаотично.

„Коронавирусът показа, че здравните системи в света трябва да бъдат солидарни. Не можем да си позволим пазарно отношение към здравеопазването, защото в такива случаи като с коронавируса нямаше да могат да бъдат лекувани толкова много хора. Здравеопазването има нужда от промяна, но това не бива да става с радикални реформи, а плавно“, посочи Тома Биков.  

Явор Божанков припомни за липсата на лекари в болниците и посочи като пример болницата в Свищов, където депутати медици от БСП отидоха като доброволци.

Снимка: btvnovinite.bg

„Лечебните заведения в България не могат да продължат да действат на търговски принцип“, отбеляза той.

Антикризисните мерки

„Ресторантьорите и туристическият бизнес са най-пострадалите в кризата. Това, което правителството се опитва да прави, е да омекоти този удар. Благодарение на финансовата ни политика имаме натрупани резерви и да теглим добри заеми, както и да ползваме плана за възстановяване на ЕС. Там обаче не може да има загуба на време и следващото правителство трябва от ден първи да действа в тази посока“, каза Тома Биков.

Явор Божанков заяви, че БСП не приема политиката на парче.

„Кризата трябва да се управлява по закон и правила, а доходите да се увеличават по критерии“, отбеляза той.

Според него няколко мерки биха помогнали на икономиката в момента – две диференцирани ставки на ДДС, 9% за храни и лекарства – така ще остане ликвидност в българските граждани и бизнесът ще бъде по-конкурентен.

Правосъдие

Според Тома Биков съдебната власт и правосъдието в България имат нужда от реформа, включително конституционна. 

„За да се случи това, трябва да се събере две трети мнозинство в Народното събрание. Това означава възстановяване на политическия диалог в нормални граници, постигане на съгласие по хода на реформата, включване и на самата съдебна власт в този дебат“, заяви той.  

Явор Божанков отбеляза, че България има безпрецедентни нива на корупция и това е позицията на Европейския парламент и на чуждите посолства.

„Да да вкараме фигурата на главния прокурор в демократичните стандарти, да въведем лична имуществена отговорност за висшите държавни служители, да преосмислим формата на ВСС“ обяви Божанков приоритетите на БСП.   

Снимка: btvnovinite.bg

"Тежките времена няма да свършат с датата на изборите, със сигурност ни очакват още много предизвикателства", посочи в заключение Тома Биков.

Според Явор Божанков ГЕРБ не са изпълнили нито един предизборен ангажимент.

"Имаме нужда от работещо правителство", заяви той.

Гледайте целия дебат във видеото.