Голяма промяна предстои в здравеопазването ни, ако предложението на министър Кирил Ананиев бъде прието. Ключовото в него е отнемането на монопола на здравната каса. Вместо една здравна каса, всички ние ще можем да избираме между няколко частни. 

Действително предложението на министъра е за пълна демонополизация на Здравната каса, посочи Светла Несторова от Асоциацията на Българските застрахователи в предаването „Тази сутрин”. По думите й в това предложение се запазва принципа на солидарността.

Снимка: btvnovinite.bg

„Според модела частните здравни каси не биха могли да селектират риска. Хората ще отделят 8% от дохода си, но фондовете ще получават осреднена вноска за всеки човек. Те ще знаят колко лица са записани и какъв е размерът на средната вноска, ще знаят какви пари ще получат, но няма да знаят какво ще изхарчат” обясни Светла Несторова. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според нея фондовете ще бъдат основно администратори на тази дейност и конкуренцията ще бъде в администрирането на услугите. 

„Административните разходи ще бъдат ограничени до 3%, което означава, че те ще трябва да се конкурират веднъж при ефективността си при администриране на услугите, но също така и по отношение на договарянето с доставчиците на медицински услуги”, обясни Несторова. 

Лечебните заведения би следвало да се конкурират по цени, а заедно касите би трябвало да контролират този процес. При предложения вариант няма възможност за концентрация на никой никъде, това ще зависи от свободния избор на хората. Всеки, който не отиде да си смени фонда, ще остане в касата, посочи Светла Несторова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!