Промените, които анонсира министерството на образованието за изпитите след 7 клас са наистина необходими. Възпроизвеждането на определено учебно съдържание трябва да бъде заменено с неговата практическа насоченост, посочи Венелина Николова – директор на 125 СУ „Боян Пенев“, в предаването „Тази сутрин“.  

Ако искаме да сме адекватни на времето и на целия свят, както и да се представяме добре на тестовете ПИЗА, където има точно такъв тип въпроси, трябва да ги прилагаме и в българската образователна система, отбеляза тя.

Ние сме за всякакъв вид модерни оценявания и  изпитвания, както и за реформи, но на родителите им писна от експерименти, заяви Васил Николов – от организацията за качествена и иновативна образователна система. Според него всеки гледа със страх какво ще се случи.

Ако всички знаем какво ще се случи, добре, но всички живеем с мисълта, че от МОН нещо ни спускат, посочи още Васил Николов.

Учителите са готови за тези промени, категорична беше Венелина Николова. Промяната касае реално тези деца, които сега са в четвърти клас, ако бъдат въведени, обясни директорът на училище.