Въвеждат система за пасивна пътна безопасност в градския транспорт на София. Това е най-новата технология, която ще прави автобусите още по-сигурни и ще спомага за безопасността на пътя

Камери извън превозните средства ще помагат за безопасността на пътя
Снимка: bTV

Новата система се състои от няколко камери, поставени извън автобуса, които индикират за опасности на пътя. Шофьорите я одобряват. 

„Системата е много интелигентна, предпазва шофьорите от нежелани пътнотранспортни произшествия. Има си система, която е за дистанция от автомобилите, от велосипедисти и пешеходци, което е най-важното в тесните улици, като в квартал „Борово“ например“, казва Мануил Николов, шофьор на автобус на градския транспорт.

Системата има дори нощна видимост, както и звуков сигнал, когато автобусът приближава опасност. 

Мануил Николов, шофьор на автобус на градския транспорт
Снимка: bTV

„Отчита пешеходците, когато са в опасна близост до автобуса. Дава индикация, че се отклонявам в ляво или в дясно. Ако се приближим до автомобил, започва да пищи, което казва, че си в опасна близост“, каза още Мануил Николов. 

Чрез тези системи всяко събитие по време на движението се записва.

„Можем да идентифицираме рискови места, където има повече задействания на системата. Например, на „Цариградско шосе“ в тестовия период имахме пет регистрирани случая за сблъсък с пешеходци. В два от случаите се оказа, че има проблем в защитните огради“, коментира Дончо Барбалов, зам.-кмет на Столична община. 

По този начин общината ще бъде наясно, ако има проблем с инфраструктурата например, и ще може да направи по-сигурна пътната обстановка в града.