Втората широкообхватна проверка по пътищата е в ход. Тя започна преди обяд. Контролира се трафикът по пътя Русе-Търново-Маказа. За проверка се спират абсолютно всички видове превозни средства – камиони, автобуси и леки автомобили.

Проверяват се както тонажа, произхода на товара и тахошайбите, така и винетките и платените тол такси. Водачите на превозните средства се тестват за алкохол и наркотици.

Едни от най-често констатираните нарушения са липсата на поставен обезопасителен колан от страна на шофьорите и пътниците, както и употребата на мобилни телефони по време на шофиране. 

Действията на контролните органи се контролира изцяло от Държавна агенция за безопасност на движението по пътищата.

„Беше рутинна проверка. Получихме брошура, в която се дават указания за шофиране при зимни условия“, разказва един от водачите, който бе спрян за проверка.

Проверяващите пък уточниха пред камерите на bTV, че един колан може на пръв поглед да изглежда изключително некомфортна дейност, но е нещо необходимо. Поставянето му отнема само няколко секунди и може да спаси човешки живот.

Идеята на операцията е да се въздейства на всички участници в движението по пътищата и да им се напомни, че правилата трябва да се спазват. Очаква се до края на деня да бъде предоставена и обобщена информация с резултатите от широкообхватните проверки.