За да не ни изненада неприятно зимата, трябва навреме да подготвим автомобила си за зимните условия. Вижте съветите на Румен Дунев, собственик на автосервиз и председател на Българската федерация по автомобилни спортове.

Една от най-важните стъпки е смяната на летните гуми със зимни, напомня експертът. По закон е разрешено и използването на летни гуми с 4 милиметра грайфер, но това не е добър вариант, смята Дунев.

Неговият съвет е гумите за зимния сезон да са зимни и с грайфер над 4 милиметра.

„Грайферът на зимната гума е с едни много ситно нарязания ламели. Целта на тези ламели е да може да осигурява необходимото сцепление дори при лед, подобно на гъсеницата. Тя се захваща към леда, така че използването на зимните гуми е за препоръчване“, обясни експертът.

Важно е да се провери и антифризът. Освен точката на замръзване, за него е важно и да няма ръжда. Червеният тип антифриз се сменя на всеки 4 години, а синият (обикновен антифриз) – на 2 години.

Тъй като светлата част на деня намалява, още по-важно е светлините на автомобила – габарити и фарове, да се изправни.

За съжаление, тази година Столичната община не организира кампания за безплатно събиране на старите гуми, които трябва да изхвърлим, сигнализираха зрители на bTV.

Още съвети от Румен Дунев за зимната подготовка на автомобилите във видеото!