В Силистра ремонтът на един стар пътнически самолет може да се превърне в обща кауза, обединила млади хора, местен бизнес и община за нещо полезно.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди 35 години в града с финален полет каца руски самолет ТУ-134. Той е подарък за града от родната авиокомпания "Балкан".

Ползван е известно време от силистренските ученици като атракция, след което машината постепенно се амортизира от влагата и времето и запустява. Наскоро обаче група младежи решават да променят това.

Снимка: btvnovinite.bg

„Винаги ми е било много интересно, когато идвам тук, защото малките деца се впечатляват от огромния самолет и мисля, че ще бъде много подходящо да се прожектират филми за малки деца“, казва 17-годишната Габриела Ангелова.

Снимка: btvnovinite.bg

„Този самолет е една изключителна дестинация, която могат да посетят в Силистра. Изключително съм горда с това, че ще бъде променена за нас децата“, допълва Мария-Теодора Йорданова.

Преди да се захванат със самолета, младите ентусиасти решават първо да променят района около него. Идеята става реалност, а финалът ѝ се превръща в пъстър градски празник.

Следва обаче по-трудното – да се направи пълна промяна на самолета отвътре.

„Една от основните цели в процеса на реновиране беше да запазим максимално автентичността на самолета, като седалки, като самия интериор. И в същото време да го съчетаем с модерния стил“, коментира Димитър Караджов, ръководител на СНЦ „Дуросторум-Дръстър-Силистра“.

Снимка: btvnovinite.bg

Обновената желязна птица вече посрещна и първите посетители. В ролята на стюардеси бяха момичета специално изпратени от Авиомузея в Бургас.

„Всъщност добре си спомням моментите, в които ние като ученици имахме възможност да влизаме в тази машина, имаше компютри "Правец", може би около двайсетина места и беше много приятно като емоция. Тук може да бъде място като добра среща, не само на ученици, а и на граждани, на институции и ние като кариерни консултанти спокойно можем да направим един интересен и атрактивен учебен час“, казва Кремена Петрова.

Снимка: btvnovinite.bg

Стопанин на самолета става Обединеният детски комплекс.

„Поставени са вече камери за наблюдение, надяваме се гражданите на Силистра да се отнесат съвестно и наистина да се опази мястото, което е облагородено и направено за да може да се ползва от всички“, отбелязва Гинка Вандева, директор на ОДК-Силистра.

Желязната птица, кацнала в най-североизточната точка на България, показва как една вдъхновяваща кауза може да обедини хората, за да променят света около себе си.