Семейство остана без ваксини, след грешка в електронния регистър за имунизация. Оказа се, че възрастните мъж и жена са записани в медицински център, който не поставя ваксини.

Преди три седмици Станимира Милчева регистрира баба си и дядо си в онлайн регистъра. Получава потвърждение, че ваксинацията ще бъде извършена в Рила. Ден по- късно от системата сменя мястото - Дупница. Но държавата временно спира ваксинацията с "АстраЗенека". След възобновяването на имунизацията, Станимира получава имейл с потвърждение на дата, час и място - медицинския център в Рила.

Снимка: btvnovinite.bg

"Когато ваксинирането стартира отново, системата ми препрати автоматичен имейл и ми промени часа, но запази мястото – в град Рила", отбелязва Станимира.

"Изчаках да ми дойде реда, но се оказа, че лекарите не знаят нищо и не можахме да ваксинираме баба ми и дядо ми", споделя тя.

Лекари от центъра отказаха коментар, а Станимира е в неведение дали ще може да осигури имунизацията на близките си, преди да замине за чужбина, където работи като университетски преподавател.

"Моите опасения са, че просто тези ваксини няма да дойдат до Рила в близкото бъдеще", смята Станимира.

От РЗИ Кюстендил засега не вземат отношение по казуса. Екипът ни търси столичната здравна инспекция, която отговаря за югозападния регион, както и Информационно обслужване за разминаването в електронния регистър.

От здравното министерство отговориха, че всяка седмица регионалните здравни инспекции получават информация колко са се записали във всеки пункт и така правят организация за получаване на необходимите количества дози.

Пунктовете разполага с координати на желаещите ваксина и при възникване на проблем не са възпрепятствани и да се свържат с тях.