Миналата седмица ви разказахме за сделката на столичната община, платила 100 000 лева за кабинкова тоалетна от 5 квадратни метра в центъра на София.

Стана ясно, че край НДК има още една подобна тоалетна, закупена обаче за почти 300 000 лева. 

Снимка: btvnovinite.bg

Автоматизираната обществена тоалетна по проект би трябвало да бъде 11 квадратни метра. Цената на квадратен метър е 13 000 евро или 26 000 лева.

Снимка: btvnovinite.bg

Столичната община е платила на българска фирма изпълнител да монтира тази тоалетна през 2015 г. Реално тя функционира от 2016 г. и затова Столичната община е платила 286 412 лв. с ДДС. 

Светлозар Алексиев от „Спаси София“ твърди, че тоалетната е 8 квадрата, а не 11. Така излиза, че струва около 17 000 евро на квадратен метър, отбелязва той. 

„Тази тоалетна е на същия производител и същия модел като в градинката на „Кристал“. Според нас няма причина да струва толкова. Себестойността, която е вложена е многократно по-малка. Тук в района пред НДК се продават апартаменти за по 146 000 евро, колкото тази тоалетна, но апартаментите са по 50-60 квадрата. Това излиза по 2000 евро квадратен метър недвижим имот“, посочва Светлозар Алексиев. 

Снимка: btvnovinite.bg

Дори и да струва толкава тази тоалетна, според него управляващите трябва да обяснят дали един град, в който дори тротоарите са на санитарния минимум, може да си позволи такива удоволствия.

Мнението на експертите

„Въпрос на решение е какво ще се приложи – ако сравним цената с едно монолитно, луксозно изпълнение, тя би била в пъти по-малка. В случай като парк или други места, където устройственият план не позволява изграждане на сграда, тогава се пристъпва към доставка на готово съоръжение“, коментира арх. Петър Киряков.

По думите му става въпрос за съоръжение, което обикновено идва от чужбина, а цената му се диктува от цената на производителя. Според него е отговорност на този, който избира даден продукт и неговата цена.

А инж. Димитър Куманов подчерта, че цената е стряскаща. Той иронично коментира, че за тези пари е трябвало поне тоалетните чинии да бъдат позлатени.

Той смята, че начинът, по който се организират поръчките на подобни съоръжения в София са гигантският проблем.

Според него тоалетните, ако не работят, защото са във втория етап от изпълнението на проекта, е можело да бъдат прехвърлени във вече завършения първи етап. Той изрази своето съмнение, че тоалетните в „Кристал“ не са свързани с водопровода.

От Столичната община писмено отговориха, че не става въпрос за една, а за две тоалетни и общата сума за цялостното им изграждане е малко над 220 000 лева.

"През 2015 г. в парка на НДК Столична община изгради две автоматизирани обществени тоалетни, както и нужната за тяхното функциониране инфраструктура – водопровод, канализация и ел. захранване", пише в позицията.