Нов български късометражен филм по действителен случай представя войната по пътищата у нас. Премиерата на 17-минутната продукция „ЗАЩО АЗ“ на режисьора Христо Порязов ще се състои на 20 април в 19 ч. в Камерна сцена "Славянска беседа".

Всяка година при катастрофи в България умират над 30 деца, убити от пияни, дрогирани шофьори, често и от родителите си, качили се зад волана след употреба на упойващи вещества. Общо за последните 3 г. при пътнотранспортни произшествия у нас са загинали 1702 души, а ранените са 24 086.

„Историята на филма е наистина тъжна, това е един проблем, съществуващ десетилетия не само в България, но и по света. За съжаление обаче страната ни е на първите места в класацията за загинали невинни хора на пътя“, разказа режисьорът Христо Порязов.

Според него историята трябва да се види, защото едва когато ни заболи, разбираме как стоят нещата наистина.

„За съжаление филмът е по действителен случай - дрогиран млад човек, неадекватно поведение, пешеходна пътека, майка с дете, фатален изход. Много натурално са представени нещата“, допълни Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи и съпродуцент на продукцията.

Той допълни, че в страната годишно се залавят около 3000 души, които шофират след употреба на наркотици и около 12 000 след употреба на алкохол и тези цифри не намаляват.