Политиката в угода на Путин не само не води до ползи за България, а и до щети. Превръщането на България в податлив субект само увеличава апетита на Кремъл за засилване на натиска върху нас.

Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ експертът по национална сигурност и бивш министър на отбраната Бойко Ноев.

„БСП и противниците на всестранната помощ, която трябва да окажем на Украйна трябва да обяснят на българските граждани защо интересите на Путин и Кремъл са по-важни от интересите на България. От години Русия има последователна враждебна политика към България“, добави той.

Според Ноев не стои единствено въпроса как да се запълни липсата на руския газ, а и как България ще компенсира повишението на цените.

„ Условията по транзита е инструмент, който България може да използва, за да възстанови щетите. Трябва да поискаме от „Газпром“ по-високи цени по транзита. Българският парламент трябва да вземе решение, с което да упълномощи правителството да преразгледа условията по транзита, така че да се компенсират щетите за България“, заяви още експертът по национална сигурност.

Посещението на българска делегация в Украйна

„Това е абсолютно безсмислено посещение, една пиар акция, която само още веднъж потвърждава, че правителството и в частност министър-председателят, вместо да си гледа работата по същество се е отдал на пиар упражнения. Това не е полезно за България. Нищо повече няма да научат в Киев, освен да се снимат със Зеленски и да покажат героизъм под видите ли евентуалната заплаха да ги удари руска ракета“, заяви Ноев.

По думите му Кирил Петков не може да води повече страната в криза.

„Вероятно този човек умее други неща, той трябва да отиде да се занимава с тези други неща. В условията на криза България се нуждае от силни лидери“, добави Ноев.

Вижте повече във видеото.