Сигнал за нестандартни пакроместа на обновения участък на столичния бул. "Патриарх Евтимий" получи bTV. Кадрите са на Явор Драганов.

Каква е причината паркоместата да са толкова дълги и чие е решението провери екип на bTV.

На едно паркомясто спокойно се побират два автомобила, а нестандартните размери предизвикаха бурни реакции в социалните мрежи.

Снимка: btvnovinite.bg

Авторът на снимките Явор Драганов разказа, че е станал свидетел на няколко конфузни ситуации при опити за паркиране.

От Столична община обясниха, че причината паркоместата да са с 1,8 м по-дълги е, че по проект е заложено от двете страни на булеварда да има велоалеи.

„По този начин се гарантира както пътната безопасност, така и нашата възможност в бъдеще много лесно да реализираме тази велоалея, без да се налага да се полага нова маркировка на булеварда”, поясни Димитър Петров от дирекция "Управление и анализ на трафика" към Столична община.

Снимка: btvnovinite.bg

Само до преди седмица на булеварда се извършваха строителни дейности във връзка с изграждането на метрото. Преди няколко дни беше възстановена и настилката.

„Важно е да се отбележи, че профилът на булеварда е изцяло запазен спрямо първоначалната ситуация. Има обособени три ленти за движение, паркиране по 45 градуса от едната страна и успоредно паркиране от другата”, обясни още Петров.

Причината да не бъдат изградени велоалеите сега са метеорологичните условия. Велоалеята трябва да свързва вече съществуващите по бул. „Прага” и бул. „Витоша”.